Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op vier prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2020 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 03 Mobiliteit

Hoofdactiviteit (rol): 1. Faciliteren van efficient gebruik van de beschikbare weg- en parkeercapaciteit

Monitoren wegen

Monitoringsrapportage verkeersdoorstroming

De ontwikkeling van het verkeer op de hoofdwegen in de gemeente wordt doorlopend gemonitord. In de P&C producten is hierover gerapporteerd.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Regisseren van instandhouding basisinfrastructuur

Alle beheerplannen minimaal eens per vier jaar actualiseren

Geactualiseerd beheerplan Civiele Kunstwerken

Alle beheerplannen worden elke vier jaar geactualiseerd. De voorbereiding voor de actualisatie van het beheerplan Civiele Kunstwerken is opgestart De actualisatie van het beheerplan wordt in 2021 aan de raad voorgelegd.

Doelmatig en duurzaam beheer van het areaal aan wegen, civiele kunstwerken en openbare verlichting

Uitgevoerd beheer conform de beheerplannen voor Wegen, voor Civiele Kunstwerken en voor Openbare Verlichting

De uitvoering van het onderhoud vindt plaats op basis van de vastgestelde beheerplannen. De voor de uitvoering benodigde aanbestedingen zijn gedaan. Het werk wordt binnen het beschikbare budget gerealiseerd.

Herijken nota Parkeernormen

Geactualiseerde nota Parkeernormen

De planvorming voor de Nota parkeernormen is opgestart. De verwachting is dat de nota in het voorjaar van 2021 aan de raad kan worden aangeboden.

Treffen van resterende verkeersmaatre­gelen uit het Uitvoeringsprogramma 2016-2018 Duurzame Mobiliteit

Afronding Oostelijke Randweg (deel Monnikenweg richting N470)

In juli 2020 is de aanleg van de Zijdeweg (Oostelijke randweg en Groen-blauwe dooradering) afgerond en is de weg in gebruik genomen. In de eerste helft van 2021 wordt het resterende groen aangelegd en de verkregen subsidies verantwoord.

Haalbaarheidsstudie Verlengde Komkommerweg

Eind 2020 is een tussentijdse (vertrouwelijke) voortgangsrapportage opgesteld en aan College en Raad aangeboden. De huidige planning is om de haalbaarheidsstudie het 2e kwartaal 2021 gereed te hebben. Deze wordt vervolgens in 2021 aan de raad aangeboden.

Realisering van verbindende schakels in het fietsnetwerk (langs Oosteljke Randweg en Komkommerweg)

De fietsverbinding Komkommerweg is in augustus 2019 voltooid. Als onderdeel van de laatste fase Oostelijke randweg is de fietsverbinding in juli 2020 opgeleverd.

Verbeterde kruispunt Laan van Ruyven/Importweg en Exportweg

Het kruispunt is juli 2020 opgeleverd. Eind 2020 is de subsidieverantwoording afgerond.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Faciliteren van verkeersveilig gedrag

Uitvoeren projectenagenda verkeersvei­ligheid

Bijdragen aan het opstellen van een regionale uitvoeringsgagenda voor het Strategisch Plan Verkeersveiligheid

De Bestuurscommissie van de Vervoersautoriteit MRDH heeft op 8 juli 2020 de Regionale Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid 2025 (RUA) vastgesteld. De RUA richt zich op het verbeteren van de fietsinfrastructuur, het creëren van een veilige weginrichting en meer aandacht voor gedragsbeïnvloeding met specifieke aandacht voor kinderen, jongeren en ouderen. Bij de RUA hoort ook een subsidieregeling. We betrekken de RUA bij komende beleidsuitwerkingen, zoals het in voorbereiding zijnde Fietsplan.

Start herinrichting Vlielandseweg

In dit project wordt de riolering vervangen, wordt het asfalt gerenoveerd en wordt de inrichting van de weg in overleg met de omwonenden verkeersveilig ingericht. Het inrichtingsplan is gereed. De uitvoering wordt vanaf januari 2021 ter hand genomen.

Verkeersveiligheidsaudit Kerkweg Nootdorp

De voorbereiding van dit onderzoek is opgestart. Het rapport wordt in het voorjaar van 2021 ter informatie aan de raad toegezonden.

Visie en haalbaarheid herinrichting S-Bocht Delftsestraatweg, Delfgauw

De voorbereiding voor het (samen met de bewonersvereniging) maken van een ontwerp en een plan van aanpak voor de reconstructie van de S-bocht in Delfgauw is in volle gang. Het overleg met de bewoners heeft door Corona vertraging opgelopen. De verwachting is dat er in het voorjaar van 2021 een inrichtingsplan aan de raad kan worden voorgelegd.

Voorstel eventuele verbetermogelijkhe­den veiligheid ro­tondes

De rapportage over de mogelijkheden om de verkeersveiligheid op de rotondes te verbeteren is in mei 2020 aan de raad aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Faciliteren van een schone vervoerswijze keuze

Uitvoeren programma Duurzame Mobiliteit 2019-2022

Pilot duurzame bereikbaarheid Heron

De gemeente brengt nieuwe ondernemers op Heron in contact met Bereikbaar Haaglanden. Deze organisatie biedt ondersteuning aan deze ondernemers bij het zo duurzaam mogelijk inrichten van het nieuwe woonwerkverkeer van de werknemers. In dit kader is een aantal bedrijven geïnteresseerd in deelfietsen op Heron, zodat werknemers en bezoekers zich makkelijk van het metrostation over het bedrijventerrein kunnen verplaatsen.
Door de coronacrisis is momenteel de mogelijkheid om middelen voor deelmobiliteit vrij te maken te beperkt voor de ondernemers en de bedrijvenvereniging Heron. Gesprekken met mogelijke aanbieders zijn daarom op dit moment niet zinvol. Wel blijven de ondernemers en de gemeente alert op de ontwikkelingen en toekomstige mogelijkheden.

Omdat de bedrijvenvereniging de bereikbaarheid van het terrein zeer belangrijk vindt, is een commissie 'bereikbaarheid' opgericht. De commissie richt zich op de bereikbaarheid voor auto's en vrachtwagens, als ook op het openbaar vervoer en de fiets. Via deze commissie blijft de gemeente met de ondernemers in gesprek over de duurzame bereikbaarheid van Heron. Hiermee wordt dit thema structureel belegd op het bedrijventerrein en wordt de pilot beëindigd.

Start opstellen Fietsplan

Fietsgeluk wordt het motto voor het nieuwe Fietsplan 2030. De ambitie is om het fietsen voor iedereen veiliger, makkelijker en aantrekkelijker te maken om zo ook meer inwoners op de fiets te krijgen voor verplaatsingen in en rond de gemeente.
Het Fietsplan wordt in participatie met de inwoners opgesteld. Er is hiervoor een klankbordgroep georganiseerd met onder meer vertegenwoordigers van de Fietsersbond, de Ouderenbond, het Milieuplatform en de organisatie van de Ronde van Pijnacker. Daarnaast kunnen inwoners op een digitaal platform input leveren.
Het Fietsplan is naar verwachting in de herfst van 2021 gereed.

Start verkennning mobiliteitsopgave de Scheg

Het inrichtingsplan voor de openbare ruimte van de Scheg is gereed. Hierin zijn fietsverbindingen voorzien die aansluiten op het Molenpad en het Spoorpad. Richting de Vlielandseweg wordt de weg gedeeld met het overige verkeer. De wegprofielen zijn relatief smal. Parkeerplaatsen en passeermogelijkheden zijn groen aangekleed en veel voetpaden zijn door hagen en ander groen gescheiden van de rijbanen of geheel vrijliggend.
Deze inrichting moet de nieuwe bewoners stimuleren om te fietsen en te lopen.
.

Verkenning haalbaarheid regionale snelfietsroutes (samen met de MRDH en andere betrokken gemeenten)

Regionale snelfietsroutes moeten woongebieden verbinden met locaties in de regio waar veel mensen werken en bedrijven gevestigd zijn. Het moeten uitnodigende, comfortabele routes worden die inwoners stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan.
De gemeente is samen met de MRDH en de betrokken gemeenten in overleg over het tracé en de (financiële) haalbaarheid van twee routes, namelijk: 1) Den Haag-Pijnacker en 2) Delft-Rotterdam Alexander (via Oude Leede). Een brug over de A13 maakt onderdeel uit van deze route.
Aan de raad wordt in het eerste kwartaal van 2021 een voorstel voorgelegd voor de eventuele gemeentelijke bijdrage aan beide routes. Met dit voorstel wordt tevens uitwerking gegeven aan de motie 'Programmabegroting (metropolitane fietspaden)' van 10 november 2020.
Bij positieve besluitvorming, neemt de gemeente deel aan de samenwerkingsovereenkomst die de betreffende gemeenten sluiten voor de realisatie van deze routes.

Uitvoeren programma Duurzame Mobili­teit 2019-2022

Invoering R-net op buslijn 55 (Delft-Pijnacker-Zoetermeer)

Buslijn 455 is opgewaardeerd tot een snelle, frequente R-netverbinding.
R-net maatregelen aan haltes worden de komende jaren gefaseerd doorgevoerd, bijvoorbeeld bij reconstructie/groot onderhoud van wegen. In 2021 komen nieuwe R-net haltes aan de Vlielandseweg bij de Scheg en de Katwijkerlaan bij Meersma. De haltes bij de Laan der Zeven Linden, Rijskade en Raadhuisplein krijgen een nieuwe abri (bij het metrostation is dit in 2020 al gebeurd). De haltes bij het Delfgauwseplein en de Zijdeweg worden later vernieuwd bij de reconstructie van de S-bocht Delfgauw en de kadevervanging van de Katwijkerlaan. De overige haltes van lijn 455 zijn inmiddels buiten gebruik.

Start verkennning deelauto's in de visie klimaatbestendig Klapwijk

Deze verkenning is bedoeld om meer ervaring op te doen met deelmobiliteit, zodat we de geleerde lessen bij mogelijke andere projecten kunnen inzetten.
De onder de bewonersgroep Klapwijk gehouden peiling heeft uitgewezen dat de interesse voor deelmobiliteit groot is.
In het voorjaar van 2021 wordt de verkenning verder uitgewerkt met de geïnteresseerde bewoners en mogelijke aanbieders. Bij een voor alle betrokkenen geslaagde uitwerking, kan de pilot in het najaar van 2021 van start gaan.

Verkenning mogelijkheid routewisseling buslijnen 55 en 174

In juli 2019 is aan de raad gemeld dat EBS en RET de mogelijkheid van een routewisseling tussen de lijnen 455 (EBS) en lijn 174 (RET) aan het verkennen waren. Hiermee werd onder meer een betere doorstroming voor lijn 455 over de N470 beoogd. EBS voorziet echter aanzienlijke doorstromingsproblemen die ten koste zou gaan van de kwaliteit van lijn 455. De verkenning is daarom gestopt.

Uitwerken MRDH-programma ‘uitbrei­dingen en verbeteringen P+R’

Uitwerking mogelijke maatregelen P+R, in samenhang met ontwikelingen op Heron en Centrumlijn

In juli 2020 is de raad geïnformeerd over de stand van zaken rond de P+R terreinen Pijnacker Zuid en Heron. Beide terreinen worden aangepakt vanwege de overbezetting op bepaalde momenten en de ontwikkelingen in de omliggende gebieden.
P+R Pijnacker Zuid bevindt zich op gronden die bestemd zijn voor de woningbouwontwikkeling van de Centrumlijn.
Een stedenbouwkundig bureau is gestart met de uitwerking van de stedenbouwkundige randvoorwaarden. Onderdeel van deze uitwerking is een gezamenlijke parkeeroplossing voor de P+R reizigers en de nieuwe bewoners.
De raad wordt in het tweede kwartaal van 2021 hierover nader geïnformeerd.
Realisatie wordt in de periode 2021-2024 voorzien.

P+R Nootdorp vormt ruimtelijk gezien ook de entree tot het bedrijventerrein Heron. Omdat Heron tot een hoogwaardig bedrijvenpark wordt ontwikkeld, is hier de wens om het P+R terrein op te waarderen. P+R parkeren wordt daarom onderdeel van de ontwikkeling van het gebied. In het eerste kwartaal van 2021 worden de ambities voor de inrichting van dit gebied met de raad gedeeld. Het inrichtingsplan wordt in de tweede helft van 2021 verwacht.