Algemene omschrijving

Het programma Mobiliteit bestaat uit drie onderdelen:

  1. Verkeer en wegen;
  2. Parkeren;
  3. Openbaar vervoer.

Met de uitwerking van deze onderdelen werken we aan de voorwaarden om de mobiliteit van de huidige en toekomstige inwoners en bedrijven mogelijk te maken.

Wat wilden we bereiken ?

Doelstelling

Duurzame mobiliteit

Wat wilden we bereiken

Een bereikbare gemeente

Een verkeersveilige gemeente

Schoon vervoer

Wat hebben we daarvoor gedaan

1. Faciliteren van efficient gebruik van de beschikbare weg- en parkeercapaciteit

2. Regisseren van instandhouding basisinfrastructuur

3. Faciliteren van verkeersveilig gedrag

4. Faciliteren van een schone vervoerswijze keuze

Met de uitvoering van dit programma willen we ervoor zorgen dat Pijnacker-Nootdorp bereikbaar en verkeersveilig is en dat gebruik wordt gemaakt van schoon vervoer. Onze gemeente heeft drie kernen en een relatief groot grondoppervlak. De voorzieningen liggen verspreid. Goed geschikt openbaar vervoer en goede wegverbindingen zijn belangrijk om snel bij voorzieningen en op het werk te komen. Daar horen ook genoeg parkeervoorzieningen voor auto en fiets bij.
Op basis van het Hoofdlijnenakkoord 2018-2022 zijn geen nieuwe hoofdwegen gepland. We blijven er wel op letten dat de bereikbaar­heid op peil blijft. Met onze Visie op duurzame mobiliteit werken we aan minder, anders en schoner reizen.

Om deze doelen te kunnen bereiken is het belangrijk, dat de bestaande infrastructuur goed wordt beheerd. Onze plannen hiervoor leggen we vast in beheerplannen, die we elke vier jaar actualiseren.

Onze gemeente is goed bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer (ov) en de fiets. Daarmee levert Pijnacker-Nootdorp een belangrijke bijdrage aan de agglomeratiekracht en het vestigingsklimaat van de regio. Om deze kwaliteiten te behou­den werken wij met de MRDH en de provincie aan:

  • Het realiseren van verbindende schakels in het recreatief fietspadennetwerk;
  • Behoud van de bestaande infrastructuur en verbinding met de steden;
  • Frequent en hoogwaardig openbaar vervoer tussen Delft en Zoetermeer via onze gemeente;
  • Frequentieverhoging van de E-lijn;
  • Mobiliteitsmanagement.

Een bereikbare gemeente

Onze activiteiten zijn onder andere gericht op een goede bereikbaarheid binnen en van de gemeente.
Een optimale benutting van de weg- en parkeercapaciteit, de fietspaden en het beschikbare openbaar vervoer dragen daaraan bij.

Bereikbaarheid per auto

We streven naar een doelmatig en effectief gebruik van onze wegen. Daarbij vinden we het belangrijk dat onze woonkernen en bedrijven goed bereikbaar zijn. In 2019 is daarom de Komkommerweg geopend. In 2020 is ook de Zijdeweg (Oostelijke Randweg) aangesloten op de N470.
In 2020 is, conform de Visie op duurzame mobiliteit, gestart met het onderzoek naar de haalbaarheid van een Verlengde Komkommerweg. Met deze aansluiting wordt de overlast van vrachtverkeer in de woonwijken beperkt en ontstaat een betere verbinding vanuit de Noordpolder naar de N470. In 2021 wordt een keuze aan de raad voorgelegd.

Het wegennet van de gemeente is met de afronding van de Komkommerweg en de Zijdeweg voorbereid op de mobiliteitsgroei tot 2030. De belangrijkste bestemmingen zijn via verschillende routes goed bereikbaar. Tot de coronacrisis was op veel wegen een lichte verkeerstoename zichtbaar. Deze ontwikkeling was conform de verkeersprognoses tot 2030 en gaf geen reden voor aanpassing van het beleid. Tijdens de coronacrisis zien we een sterkte daling van de gemiddelde verkeersintensiteiten (-12%) op alle wegen.
De gemiddelde cijfers voor 2020 zijn berekend over het eerste half jaar. In 2020 zijn veel bedrijven en scholen (tijdelijk) gesloten geweest. Daardoor was er veel minder verkeer op de weg. De angst voor het coronavirus in het openbaar vervoer, heeft er echter ook voor gezorgd, dat veel reizigers nu met de auto reizen. Hierdoor was er ook veel 'nieuw' verkeer op de weg.

De impact van de coronacrisis op het mobiliteitsgedrag kan een blijvend karakter krijgen. De eerste inschattingen van het Rijk zijn dat ongeveer 40-60% van de werkenden verwacht vaker te blijven thuiswerken als de coronacrisis voorbij is. Thuiswerken biedt daarbij de mogelijkheid om flexibeler (buiten de spits) te gaan reizen. Waardoor verkeer zich beter over de dag kan verspreiden.

In de aankomende periode blijven we monitoren of er (structurele) veranderingen optreden in mobiliteitsgedrag.

Parkeren

Bij de herinrichting en nieuwbouw van wijken, is parkeren een belangrijk thema. De uitdaging daarbij is om een balans te vinden tussen het aantal parkeerplaatsen en het groen in de openbare ruimte.
Bewoners zullen niet altijd een plek in de onmiddellijke nabijheid van de woning kunnen vinden, maar in het algemeen is een parkeerplek in de woonwijken binnen een (acceptabele) straal van 250 meter beschikbaar.

Voor de nieuwbouwlocatie Centrumlijn bij metrohalte Pijnacker-Zuid, hebben we in 2020 onderzoek laten doen of woningen met een lagere parkeernorm kunnen volstaan. De woningen liggen op een locatie met uitstekend openbaar vervoer en bij de ontwikkeling wordt aandacht besteed aan goede fietsenstallingen en deelmobiliteit. De plannen worden in 2021 verder uitgewerkt.

Openbaar Vervoer

De gemeente beschikt met de E-lijn, tramlijn 15, diverse buslijnen en de buurtbus over een goed dekkend ov-netwerk. De laatste jaren was er sprake van een groeiend gebruik van het ov in onze gemeente. De E-lijn maakte de afgelopen jaren de grootste groei door. De verwachting was dat ook de in augustus 2019 opgewaardeerde buslijn 455 (Delft-Pijnacker- Zoetermeer) meer reizigers zou vervoeren. Door de coronacrisis geven de cijfers hierover echter nog geen duidelijkheid.

Aan deze groei is door de coronacrisis een (voorlopig) einde gekomen. De reizigersaantallen zijn na maart 2020 bij alle vervoersmaatschappijen drastisch teruggelopen. Bij de buurtbus is met 5.221 reizigers sprake van een een daling van 56% t.o.v. het jaar 2019.

In november 2020 heeft de MRDH een bezuinigingspakket vastgesteld voor 2021. Deze bezuinigingen zijn noodzakelijk voor het voortbestaan van de vervoersmaatschappijen en het op peil houden van het ov-voorzieningenniveau in de toekomst. In dat kader wordt de in 2020 voltooide keervoorziening bij Koningshof voorlopig niet in gebruik genomen om de frequentie van de E-lijn richting Rotterdam te verhogen. Er is daartoe ook geen noodzaak nu er weinig met het ov wordt gereisd. Voor de gemeente zijn de gevolgen van de bezuiningen relatief beperkt. Er is frequentie geschrapt in met name de avonduren en het weekend. De MRDH heeft daarbij wel de gewenste doortrekking van buslijn 60 (Delft-Nootdorp) naar het bedrijventerrein Heron in stand gelaten.

Het is onzeker hoe de reizigersaantallen zich in de komende jaren ontwikkelen. Het is echter wel duidelijk dat aanvullende bezuiningen nodig zijn. Hiervoor gaat de MRDH in het voorjaar van 2021 een Transitieprogramma OV en corona opstellen. Het is op dit moment niet duidelijk welke maatregelen hierbij getroffen worden, maar het vertrekpunt is het instandhouden van een goed, dekkend en toekomstbestendig regionaal ov-netwerk.

Een verkeersveilige gemeente

Om te zorgen dat het verkeer ook veilig is, zijn en worden onze woonwijken, woonerven en wegen ‘duurzaam veilig’ ingericht. Uit cijfers die beschikbaar zijn tot en met 2019, blijkt dat het aantal ongevallen ruim onder het landelijk gemiddelde ligt en ook nagenoeg stabiel is gebleven ten opzichte van 2018.

In 2020 is gestart met een verkeersveilige herinrichting van de Vlielandseweg, met minder vrachtverkeer door afsluiting van de Boezemweg en een rustigere rijsnelheid. De werkzaamheden zijn in de zomer 2021 gereed. De Delftsestraatweg is buiten de bebouwde kom in 2020 opnieuw ingericht. Voor de bebouwde kom van Delfgauw is eind 2020 een schetsontwerp gepresenteerd aan de bewoners. Ambitie is een nieuwe veilige inrichting passend bij de oude kern van Delfgauw. In het voorjaar van 2021 wordt de keuze voor de nieuwe inrichting aan de raad voorgelegd.

Verder is in 2020 het onderzoek naar de veiligheid van rotondes afgerond. De veiligheid op rotondes hangt vooral samen met gedrag. Er zijn beperkte mogelijkheden om het gedrag te beïnvloeden, zoals aanpassen van naderingssnelheid van zowel automobilisten als fietsers. Deze maatregelen worden in 2021 uitgevoerd.

De MRDH heeft in het kader van het landelijke Strategisch Plan Verkeerveiligheid 2030 risicoanalyses uitgevoerd voor de gemeenten. Daaruit blijkt dat in onze gemeente fietsveiligheid een verhoogd risico is. Hier zullen we in 2021 in het Fietsplan dan ook veel aandacht aan besteden.

Verder blijven we aandacht op scholen geven voor het thema verkeersveiligheid met onder andere de fietsexamens, School op Seef en het educatieprogramma Verkeerslokaal.

Schoon vervoer

We richten ons op het verminderen, veranderen en verschonen van de mobiliteit. Daarbij willen wij onze inwoners en bedrijven stimuleren om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets en het openbaar vervoer. Gedragsgerichte acties zijn daarbij van belang, maar fiets- en openbaar vervoer faciliteiten moeten daarbij op orde zijn. We beschikken over een uitgebreid netwerk van fietspaden, maar de ambitie is om het fietsen in de gemeente nog aantrekkelijker en veiliger te maken. Hiervoor is eind 2020 gestart met de voorbereidingen voor een nieuw Fietsplan dat in de tweede helft van 2021 gereed is. Daarnaast zijn in 2020 de verkenningen voor twee regionale fietsroutes, die door onze gemeente lopen, afgerond. In het voorjaar van 2021 wordt de raad hiervoor een voorstel voorgelegd.

Tevens stimuleren wij schonere automobiliteit door het faciliteren van openbare laadpunten voor elektrische rijders zonder eigen parkeerplaats. Er is sprake van een toename van het aantal schone auto’s en elektrische laadpunten in onze gemeente. In september 2020 hadden onze inwoners ongeveer 556 elektrische auto’s (bron: klimaaatmonitor). In 2020 zijn er 18 nieuwe laadpalen geplaatst, waarmee de gemeente in totaal 90 openbare laadpalen heeft (177 aansluitpunten). Eind 2020 is een verkeersbesluit genomen voor 500 nieuwe laadplaatsen (250 laadpalen) tot en met 2025. De laadpalen worden op aanvraag geplaatst op de vastgelegde locaties. Hiervoor heeft de gemeente een overeenkomst met een exploitant.
In 2021 wordt een nieuwe overeenkomst afgesloten.