Wat hebben we daarvoor gedaan ?

Om de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken, hebben we ingezet op vier prestatievelden (zie de doelenboom). Per prestatie geven we de activiteiten, het beoogde resultaat en de feitelijke realisatie in 2020 weer.

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 02 Economie en glastuinbouw

Hoofdactiviteit (rol): 1. Regisseren optimale dienstverlening aan bedrijven en ondernemers

Faciliteren ondernemersfonds met evaluatie over de periode 2017-2021

Evaluatie Stichting Ondernemersfonds Pijnacker-Nootdorp 2017-2021

Ondanks dat ondernemers druk zijn geweest met de coronacrisis, is er eind 2020 door het ondernemersfonds een eerste conceptevaluatie aangeleverd. Het algemene bestuur van het fonds stelt op dit moment in samenwerking met de trekkingsgebieden een integraal advies op. In het eerste kwartaal van 2021 wordt de definitieve evaluatie aangeleverd en wordt besluitvorming in de raad over het ondernemersfonds voorbereid.

In afstemming met het bedrijfsleven een voorstel doen om de dienstverlening aan ondernemers te optimaliseren

Plan van aanpak verbetering dienstverlening aan ondernemers

In maart 2020 heeft het college de Actieagenda van de economische visie vastgesteld. Hierin is opgenomen een actieplan 'verbeteren dienstverlening aan ondernemers' op te stellen. Het actieplan richt zich onder andere op de klantbeleving door ondernemers. Het plan wordt begin 2021 ter besluitvorming aan het college voorgelegd.

In samenwerking met het bedrijfsleven uitvoering geven aan het uitvoeringsprogramma Econonomie en ondernemen

Overzicht van inspanningen en activiteiten

Op 24 maart 2020 heeft het college de Actieagenda van de economische visie vastgesteld. Verschillende actiepunten zijn opgepakt en/of uitgevoerd zoals: verbetering dienstverlening aan ondernemers, realisatie parkmanagement, verkenning samenwerking onderwijs bedrijfsleven, versterken ontmoetingsfunctie winkelcentra, detailhandel bijeenkomst, zzp-bijeenkomst, inspiratietoer innovatie glastuinbouw en een actieplan milieuvriendelijk inkopen.

Een jaarverslag is opgesteld en wordt begin 2021 via het college ter informatie aan de raad aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Faciliteren economische promotie

Ondernemen van activiteiten om de gemeente op de kaart te zetten en het imago te versterken

Jaarverslag en Jaarplan Stichting Pijnacker-Noot­dorp Marketing

De Citymarketingadviescommissie heeft het jaarplan 2021 vastgesteld. Het plan benadrukt de promotie gericht op eigen inwoners, ondernemers en bewoners vanuit de regio. Citymarketing zal de ambities van Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp borgen.

De lockdown heeft veel ondernemers in acute problemen gebracht. Vanuit de gemeente is citymarkting actief ingezet om ondernemers te ondersteunen en een hart onder de riem te steken. Zo is de campagne 'Koop Lokaal' gestart om inwoners te enthousiasmeren om in deze crisistijd vooral de lokale ondernemers te steunen. Daarnaast is er vanuit citymarketing ondersteuning geboden aan het initiatief 'Heel Pijnacker-Nootdorp helpt'.

In de tweede helft van 2020 werd vanuit citymarketing ingezet op: verdere promotie van het groene woon-werkklimaat, het maken van een nieuwe promotiefilm en is er een nieuw citymarketing magazine uitgebracht.

Het jaarverslag 2020 en jaarplan 2021 worden in Q 1 2021 ter informatie aan het college aangeboden.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Afstemmen en regisseren bedrijfsinfrastructuur

De ambities en focus voor de verschillende bedrijventerreinen voor de langere termijn bepalen

Bedrijventerreinenstrategie

Het was de bedoeling om eind 2020 een bedrijventerreinenstrategie op te leveren waarin wordt beschreven hoe terreinen zich in de toekomst moeten ontwikkelen (met daarbij aandacht voor kwaliteit, duurzaamheid en de regionale positie). Door de Corona crisis is dit niet gelukt en is prioriteit gegeven aan de ondersteuning van onze ondernemers. De Provincie Zuid Holland heeft in 2020 wel een eigen bedrijventerreinenstrategie ontwikkeld. Vanuit deze provinciale strategie zijn ook nieuwe behoefteramingen opgesteld die weer relevant zijn voor onze eigen op te stellen strategie. In het eerste kwartaal van 2021 stelt het college een startnotitie voor de bedrijventerreinenstrategie vast. De insteek daarbij is dat de ruimtelijke kaders van de strategie worden meegenomen in de Omgevingsvisie. Voor de verschillende bedrijventerreinen worden vervolgens actieprogramma's opgesteld.

In afstemming met bedrijfsleven de toekomstbestendigheid van Boezem-West borgen

Plan van aanpak toekomstbestendigheid Boezem-West

Op basis van de toegenomen betrokkenheid bij het bestuur van bedrijvenpark de Boezem én de ondernemers is besloten nader invulling te geven aan de onderzoeken die in het eerder vastgestelde plan van aanpak voor Boezem-West zijn opgenomen. Er is voor gekozen om ook de energietransitie gelijktijdig mee te nemen bij de uitvoering van dit project. Dit om de participatie voor alle partijen efficiënt te kunnen organiseren en de verschillende activiteiten zoveel mogelijk integraal op te pakken. De ondernemers worden nauw betrokken bij het toekomstbestendig maken van hun gebied. In samenspraak met voornoemd bestuur wordt een integrale planning voor de verdere uitwerking van het plan van aanpak opgesteld.

Via Businesspark Haaglanden bedrijven naar onze bedrijven­terreinen halen

Jaarplan 2021 en jaarverslag 2019 Businesspark Haaglanden

In 2020 zijn de colleges van de gemeenten Delft, Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg akkoord gegaan met het toetreden tot de Stichting Businesspark Haaglanden. Tot dat moment bestond de stichting uit de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp. Ten behoeve van de uitbreiding zijn de statuten aangepast en vastgesteld door de colleges. Eind oktober heeft het college de statuten vastgesteld en de raad hierover geïnformeerd. Bij de nieuwe gemeenten zijn de toetreding en de statuten ter goedkeuring aan de gemeenteraden voorgelegd. In het eerste kwartaal van 2021 zal de besluitvorming worden afgerond.

Voor ieder jaar stelt de stichting een jaarplan vast waarin onder meer de acties voor het komende jaar en de begroting zijn opgenomen. Het jaarplan 2021 is in het vierde kwartaal 2020 ter informatie aan de raad aangeboden. De Jaarstukken 2020 worden in het eerste kwartaal 2021 opgesteld en, na vaststelling door het bestuurlijk overleg, ter informatie aan de raad worden gezonden.

Rapportage voortgang en halfjaarlijkse actuali­satie projecten en grondexploitaties bedrijven­terreinen

Tweemaal per jaar wordt de raad geïnformeerd over de voortgang en de actualisatie van de lopende projecten en grondexploitaties. De eerste halfjaarrapportage is in mei 2020 aan de raad aangeboden. De tweede halfjaarrapportage is in oktober 2020 in de raad worden behandeld.

Hoofdactiviteit (rol): 4. Participeren in projecten ten behoeve van regionale economische structuurversterking (MRDH)

Afwegen waar, hoe en onder welke voorwaarden initiatieven voor huisvesting van arbeidsmigranten gefaciliteerd kunnen worden

Uitganspuntennotitie huisvesting arbeidsmigranten

De huisvesting van arbeidsmigranten is een complex vraagstuk omdat het zowel een ruimtelijk, economisch en sociaal vraagstuk is. Om recht te doen aan de belanghebbenden en een zorgvuldige bestuurlijke afweging mogelijk te maken hebben we meer tijd genomen voor het proces. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2021 een bestuursopdracht huisvesting arbeidsmigranten kan worden vastgesteld waarin doel, planning, beoogd eindproduct en de wijze van betrokkenheid van de raad beschreven worden.

Bijdragen aan de uitvoering van de strategische ageda MRDH

Overzicht van inspanningen en activiteiten

De gemeente heeft in in 2020 actief geparticipeerd binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. In 2020 lag de focus op de ontwikkelingen rondom transformatie van bedrijventerreinen, het vastgestelde innovatieprogramma rondom food en glastuinbouw, digitale connectiviteit, transformatie werklocaties en de samenwerking rondom de corona. Daarnaast is vanwege de coronacrisis een extra programma opgesteld: 'Sterker uit de crisis'. Hierbij zijn kansrijke projecten gefaciliteerd en gedeeld met de regio. Pijnacker-Nootdorp heeft een financiële bijdrage ontvangen voor het project 'Digitalisering Winkelcentra'.
De raad is middels de voortgangsrapportage over de actieagenda economische visie 2020-2021 geïnformeerd over de voortgang in 2020.

Het ondernemers initiatief 'Huis van Heron' actief faciliteren en promoten

Besluit go/ no go (205-'19)

De kwartiermakers van het Huis van Heron hebben in het derde kwartaal 2020 het college een voorstel voorgelegd voor de businesscase Huis van Heron.
Het college heeft besloten niet verder te gaan met het fysieke Huis van Heron. De raad is hierover geïnformeerd via een informatienota. Marktpartijen bekijken op dit moment of er genoeg draagvlak is voor het in stand houden van een digitaal Huis van Heron.

In samenwerking met het bedrijfsleven een werkwijze opstellen hoe met de verschillende doelgroepen in het bedrijfsleven te communiceren

Communicatieplan ondernemers

Het communicatieplan is in mei 2020 aangeboden aan het college. De focus van het communicatieplan ligt bij het versterken van de contacten met alle ondernemersbesturen en de bekendheid van de accountmanagers bedrijfsleven. Het communicatieplan wordt betrokken bij het opstellen van het verbeterplan dienstverlening aan ondernemers. Jaarlijks wordt het communicatieplan geëvalueerd.

Regionale afspraken maken over samenwerking ten behoeve vrijetijdseconomie en toerisme

Regionale strategie Vrijetijdseconomie en Toerisme

Het gezamenlijke actieplan Vrijetijdseconomie 2020-2022 wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 door de MRDH vastgesteld.

Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en stakeholders uitvoering geven aan de centrumplannen Parade Nootdorp en Pijnacker-Centrum (o.a. herinrichting Raadshuisplein) t.b.v. ambitie bruisende centra

Overzicht van inspanningen en activiteiten

De winkelcentra hebben het zwaar in deze coronacrisis. Met name de horeca en non-food retail zijn zwaar getroffen door de lockdown's en de daarmee samenhangende groei van internet winkelen.

Vanuit de gemeente zijn ondernemers zo goed als mogelijk ondersteund en initiatieven gefaciliteerd door bijvoorbeeld de bestaande terrassen te verruimen, dranghekken en routingstickers te faciliteren. Daarnaast worden de horecaondernemers en winkelcentra extra ondersteund vanuit de gemeente met communicatie en promotie en het uitdragen van het motto 'koop lokaal'.

De coronacrisis biedt ook kansen. De urgentie voor winkelcentra om als gebied digitaal te opereren en om daarin te investeren is vergroot. Dit heeft geleid tot het Hypelab in Parade Nootdorp. Een real-life testomgeving voor ondernemers om te experimenteren met technologische innovaties op het gebied van retail en de benodigde digitale vaardigheden.

Dit heeft geleid tot het project 'digitalisering winkelcentra Pijnacker-Nootdorp'. Resultaat van dit project is dat er voor elk winkelcentrum nu een app is ontwikkeld waarmee ondernemers hun klanten kunnen bereiken en klanten digitaal kunnen sparen voor individuele doelen maar ook voor sociale doelen.

Daarnaast zijn de eerste resultaten van de herinrichting van het Raadhuisplein zichtbaar geworden. De ondernemersvereniging Parade heeft een programma van eisen aangeleverd voor de herinrichting van openbare ruimte in de Parade. In het eerste kwartaal wordt dit samen met de ondernemers verder uitgewerkt in een voorstel.

Samen met stakeholders en bedrijfsleven uitvoering geven aan Glasvisie Oostland

Overzicht van inspanningen en activiteiten

Met de input van ondernemers uit Oostland is er focus aangebracht op de onderwerpen die in het werkboek Oostland als kansen zijn benoemd. Dit is uitgewerkt langs vier onderwerpen (herstructurering, verbinden tuinbouwondernemers voor versterking innovatiekracht, toekomst tuinbouw Oostland en regelluwe zones). Hierover zal eind januari binnen Oostland bestuurlijk worden gesproken waarna behandeling binnen de individuele gemeenten kan plaatsvinden. Vooralsnog staat dit gepland voor bespreking in maart.

Visie, doelen en actiepunten bepalen voor het glastuinbouwgebied ‘Oostland’ in samenwerking met Lansingerland, Zuidplas, Waddinxveen en de Provincie Zuid Holland

Gezamenlijke visie op het glastuinbouw gebied Oostland

Alle betrokken gemeenten hebben het werkboek Oostland vastgesteld. Daarmee ligt er nu een gezamenlijk uitgangspunt om te investeren in het Glastuinbouwgebied Oostland.