Algemene omschrijving
Het programma Onderwijs bestaat uit drie onderdelen:
- Openbaar basisonderwijs;
- Onderwijshuisvesting;
- Onderwijsbeleid en leerlingzaken, inclusief volwasseneneducatie.
Met de uitwerking van deze onderdelen willen we dat inwoners zich kunnen ontwikkelen tot volwaardig en verantwoordelijk lid van de samenleving.
Wat wilden we bereiken ?
Alle inwoners kunnen zich ontwikkelen tot volwaardig en verantwoordelijk lid van onze samenleving
Jongeren gaan naar school
Jongeren behalen minimaal een startkwalificatie
Volwassen inwoners kunnen zich verder ontwikkelen
1. Regisseren basisvoorzieningen onderwijs
2. Regisseren voorschools aanbod van goede kwaliteit voor de jeugd tot 4 jaar
3. Uitvoering van een lokaal educatieve agenda
4. Regisseren samenwerking passend onderwijs en zorg voor jeugd
5. Een actieve en samenhangende aanpak van schooluitval
6. Faciliteren samenwerking onderwijs-bedrijfsleven
7. Regisseren aanbod volwasseneneducatie
Met dit programma willen we bereiken, dat er basisvoorzieningen zijn waar jongeren zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen in hun woon- en leefomgeving. Scholen en maatschappelijke (netwerk)organisaties helpen ouders en jongeren bij vragen over opvoeden en opgroeien.
In de eerste plaats willen wij bereiken dat jongeren naar school gaan en daarbij begeleiding en - als dat nodig is - zorg krijgen. Daarvoor is het belangrijk dat jongeren zijn ingeschreven als leerling en ook echt onderwijs volgen.
In de tweede plaats willen we dat jongeren een startkwalificatie halen van ten minste een diploma havo, vwo of mbo niveau 2. En dat jongeren met een onderwijsachterstand, die tijdens hun schoolloopbaan kunnen inlopen. Ook volwassenen die geen startkwalificatie hebben, moeten zich verder kunnen ontwikkelen. Daarvoor kunnen ze het aanbod van volwasseneneducatie gebruiken.
Jongeren gaan naar school
In Pijnacker-Nootdorp wonen relatief veel jongeren. In het schooljaar 2019-2020 woonden er in onze gemeente 13.587 jongeren in de leeftijd van 5 tot 23 jaar.
Onderwijshuisvesting
Met het uitvoeren van wettelijke taken op het gebied van onderwijshuisvesting faciliteren wij het onderwijs aan onze jeugd en jongeren in de gemeente. Wij doen dat op basis van de Visie op de samenwerking onderwijs en opvang en het Uitvoeringsprogramma integrale kindcentra. In Nootdorp werken wij aan vervangende nieuwbouw van de Regenboog (Hart van Nootdorp) en aan uitbreiding van het voorgezet speciaal onderwijs op 't Kraaienest. In Pijnacker richten we ons op realisatie van IKC Ackerswoude en nieuwbouw van de Vlinderboom, zodat de Keizerskroon volledig in het Nest kan worden gehuisvest. Voor de Mariaschool en de Beatrixschool gaat het om (vervangende) uitbreiding van bestaande voorzieningen. In Pijnacker Noord werken we aan een permanente locatie voor de Casaschool en vervangende nieuwbouw van De Schatkaart. In Delfgauw hebben we, als gevolg van een dalend aantal leerlingen, schoolwoningen afgestoten.
Voorschoolse voorzieningen
In 2020 is de Regeling VVE-Peuteropvang Pijnacker-Nootdorp ingegaan. De regeling maakt het mogelijk dat meerdere aanbieders een subsidieaanvraag kunnen indienen voor het aanbieden van peuteropvang. Naast PePijN biedt ook Triodus vanaf 2020 gesubsidieerde peuteropvang aan in onze gemeente. Hiermee kunnen we voldoende voorschools aanbod van goede kwaliteit garanderen. PePijN en Triodus bieden peuteropvang aan voor verschillende doelgroepen. Voor kinderen met een risico op een taal- en ontwikkelingsachterstand is er voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Door de wettelijke verplichting die op 1 augustus 2020 is ingegaan, is het aanbod voorschoolse educatie uitgebreid van 10 naar 16 uur. Hierdoor krijgen alle peuters met een risico op een achterstand nu 16 uur peuteropvang in plaats van 12 uur die in onze gemeente al gebruikelijk was.
In verband met de coronamaatregelen is de peuteropvang vanaf half maart tot half mei gesloten geweest. Voor Triodus betekende dit dat de peuteropvang pas na de zomer opgestart kon worden. Ouders bleken vanaf de sluiting terughoudend met het inschrijven van hun kinderen bij de peuteropvang. Na de zomer is dit bij beide aanbieders weer op gang gekomen. Eind december moesten de aanbieders opnieuw hun deuren sluiten. We monitoren wat deze ontwikkelingen betekenen voor het bereik van (VVE-)peuters en de peuteropvang. Ouders die gedurende de sluiting in het voorjaar een eigen bijdrage hebben betaald zijn hiervoor gecompenseerd.
In 2020 hebben 104 kinderen deelgenomen aan het VVE-programma. Dankzij de samenwerking tussen Jeugdgezondheidszorg (JGZ), PePijN en Triodus worden deze kinderen tijdig gesignaleerd en bereikt. Waar we de afgelopen jaren een daling zien in het gebruik van peuteropvang, zien we in 2020 verhoudingsgewijs een toename van het aantal doelgroepkinderen dat de peuteropvang bezoekt.
Lokaal educatieve agenda (LEA)
In het najaar van 2019 is gestart met de evaluatie en actualisatie van de LEA 2016-2018. Dat leidde begin 2020 tot vaststelling van de nieuwe LEA 2020-2022. Vertegenwoordigers uit het onderwijs, de voorschoolse voorzieningen, de jeugdgezondheidszorg en de bibliotheek zijn betrokken geweest bij dit proces. Thema's die op de nieuwe LEA staan zijn onder andere onderwijsachterstandenbeleid, doorgaande leerlijnen, aansluiting zorg en onderwijs en vroegtijdig schoolverlaten. In 2020 is een start gemaakt met de uitvoering van de LEA werkagenda door vertegenwoordigers uit het veld. Dit gebeurt via de LEA werkgroepen, die vanwege corona zoveel mogelijk online zijn voortgezet.
Verzuim
De gemeente voert een actief beleid en heeft alle jongeren in beeld in het voorkomen en bestrijden van schoolverzuim en het terugdringen van voortijdig schoolverlaten. Doordat we alle jongeren in beeld hebben kunnen we tijdig signaleren en ingrijpen, dit voorkomt dat het schoolverzuim toeneemt. Hierdoor hebben leerlingen een grotere kans om een startkwalificatie (een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo-2 diploma) te behalen en vervolgens meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Het leerplichtteam heeft in totaal 426 dossiers behandeld (328 personen). Dit ging over:
Relatief verzuim | De jeugdige staat op een school ingeschreven, maar verzuimt van school of komt veelvuldig te laat (tot maximaal 60 uur). |
Zorg en preventie | De jeugdige staat ingeschreven op school en heeft contact met leerplicht vanwege een andere reden dan verzuim. |
Absoluut verzuim | De jeugdige staat niet op een school of instelling ingeschreven. |
Luxe verzuim | Het zonder toestemming van het schoolhoofd of de leerplichtambtenaar buiten de vastgestelde schoolvakanties op vakantie gaan. |
Thuiszitter | Elke ingeschreven leerling die vier weken aaneengesloten, zonder geldige reden, de school niet bezoekt. |
Vrijstellingen en verlof | Artikel 5 sub a - Wegens lichamelijke of psychische redenen niet in staat om onderwijs te volgen. |
Artikel 5 sub b - Ouders hebben bedenkingen tegen de richting van het onderwijs binnen een redelijke afstand tussen hun huis en school. | |
Artikel 5 sub c - De leerling volgt onderwijs op een school in het buitenland. | |
Artikel 15 - Wegens het volgen van ander onderwijs voor jongeren vanaf 16 jaar. | |
Artikel 11 onder g - Meer dan tien dagen verlof wegens gewichtige omstandigheden. |
Trend relatief verzuim
Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van het relatief verzuim in de afgelopen vijf jaar weer. De cijfers van onze gemeente zijn afgezet tegen de landelijke cijfers.
In bovenstaande grafiek is te zien dat wij hoger scoren dan het landelijk gemiddelde bij absoluut verzuim. Er zijn 24 meldingen ontvangen. Dat is een daling ten opzichte van het vorige verslagjaar (34). Het betekent dat de jeugdige op dat moment niet staat ingeschreven op een school of instelling. Het gaat hier met name om verhuisleerlingen. De mutaties zijn dan niet tijdig verwerktdoor DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).
Jongeren behalen minimaal een startkwalificatie
RMC-functie staat voor Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten. Doel van de RMC-functie is het scheppen van voorwaarden voor jongeren om de voor hen hoogst haalbare en meest passende onderwijs- en/of arbeidsmarktpositie te bereiken. Het gaat hier om jongeren van 12 tot 23 jaar. De uitvoering van de RMC-wetgeving is goed verankerd, waarbij het team opleiding en werk veel (dreigend) voortijdigschoolverlaters met succes begeleidt.
Dit jaar heeft het RMC 412 dossiers behandeld (343 personen). Zij stroomden uit naar:
Continuering opleiding na verzuim | 131 |
VSV-er terug naar school | 13 |
Werk | 118 |
School vervangend traject | 3 |
Andere opleiding/school | 15 |
Werk in combinatie met interne opleiding | 9 |
Uitstroom elders ( o.a. verhuisd, 23 jr, hulpverlening, traject participatie) | 123 |
Totaal | 412 |
---|
Bron: Jaarverslag leerplicht-RMC 2019-2020
In het schooljaar 2019-2020 woonden 13.587 jongeren in onze gemeente in de leeftijd van 5 tot 23 jaar, daarvan behaalden 813 jongeren een startkwalificatie (een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo-2 diploma).
Jongeren in een kwetsbare positie (JIKP)
De groep JIKP zijn jongeren uit het Praktijkonderwijs (PRO), voorgezet speciaal onderwijs (VSO), vmbo basisberoepsgerichte leerweg en mbo-entree onderwijs. Deze jongeren zijn vaak niet in staat om het wettelijk minimumloon te verdienen of te werken zonder extra begeleiding van een jobcoach.
Vanaf 2020 werken we preventief samen met de gemeente Zoetermeer. We organiseren voor de jongeren van het PRO en VSO de Next Step (zie ook: www.thenextstepzoetermeer.nl). Op deze beroepenbeurs kunnen de jongeren zich oriënteren op hun vervolgstap. Dankzij de samenwerking binnen de Next Step hebben we beter zicht op de uitstroom van leerlingen.
Dit jaar zijn vertegenwoordigers van het werkgevers servicepunt (WSP) uit Zoetermeer, aangesloten bij de netwerkoverleggen op de scholen voor PRO en VSO. Dit om een goede bemiddeling te realiseren van de leerlingen die uitstromen richting werk. De leerlingen met uitstroom richting werk worden door het RMC gekoppeld aan een klantmanager Werk en Inkomen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, waardoor loonkostensubsidie en een garantiebaan sneller realiseerbaar zijn. Ook heeft het mede organiseren van de Next Step, dit jaar geresulteerd in een effectievere samenwerking tussen gemeente, scholen en werkgevers.
In het schooljaar 2019-2020 kwamen 39 jongeren in beeld en stroomden uit naar:
(Vervolg) onderwijs | 15 |
Werk (in combinatie met een opleiding) | 10 |
Doorstroom naar participatiewet | 9 |
Hoogst haalbare (WMO, Kernteam) | 4 |
Verhuisd | 1 |
Totaal | 39 |
---|
Bron: Jaarverslag Leerplicht-RMC 2019-2020
Jongerencoach
De jongerencoach ondersteunt jongeren van 23-27 jaar zonder een startkwalificatie en jongeren vanaf 18 jaar met een startkwalificatie richting een opleiding en/of werk. Ook zijn de jongeren geregistreerd die een aanvraag doen op een uitkering bij participatie. Zij worden tijdens de vier weken wachttijd benaderd door de jongerencoach of jongerenconsulent RMC voor ondersteuning. In het schooljaar 2019-2020 heeft de jongerencoach 27 jongeren begeleid.
Advies (Startkwalificatie behaald | 5 |
Terug naar school | 1 |
Werk | 6 |
Tijdelijke opname | 1 |
Doorstroom naar Participatiewet | 6 |
Nog in begeleiding | 4 |
Niet bereikbaar | 4 |
Totaal | 27 |
---|
Volwassen inwoners kunnen zich verder ontwikkelen
De volwasseneneducatie wordt in Pijnacker-Nootdorp verzorgd door Taal+ van het ROC Mondriaan, vestiging Delft en Taalhuis van de Bibliotheek Oostland. Taal+ richt zich op het formele taalonderwijs en Taalhuis op het informele taalonderwijs.
Het beleid dat erop is gericht om laagdrempelige trajecten aan te bieden op de locatie Taalhuis van Bibliotheek Oostland in Pijnacker is voortgezet. Door de corona maatregelen hebben het onderwijs en de verschillende cursussen grotendeels op afstand plaatsgevonden.
Taalhuis:
In 2020 zijn 156 taalvragers in een traject bij het Taalhuis. Hiervan zijn in de loop van het jaar elf personen doorverwezen naar een formele taalcursus bij een ROC (negen naar ROC Mondriaan en twee naar Zadkine in Rotterdam. Vrijwilligers en taalmaatjes spelen een belangrijke rol:
- 91 vrijwilligers die taalles geven aan taalvragers op locaties bibliotheek Pijnacker en Nootdorp. De vrijwilligers hebben allemaal een basistraining van vier dagdelen gevolgd en worden minimaal tweemaal per jaar uitgenodigd voor een evaluatie. Daarnaast krijgen zij de mogelijkheid tot het volgen van trainingen van 'Het Begint met Taal. Door de coronacrisis zijn meerdere trainingen online aangeboden. Tevens heeft 'Het Begint met Taal' haar online aanbod uitgebreid, zodat vrijwilligers op een veilige manier hun kennis konden uitbreiden. Tijdens de periodes met lage besmettingsgraad werden er in het Taalhuis ook diverse fysieke trainingen aangeboden, uiteraard rekening houdend met de maatregelen van het RIVM.
- 39 taalmaatjes die taalvragers helpen met specifieke taalvragen, zoals het 'leren' begrijpen van formulieren.
Daarnaast zijn er elke donderdag- en zaterdagochtend online Taalcafés, deze zijn toegankelijk voor alle deelnemers.
Corona impact
Om de dienstverlening van het Taalhuis ten tijde van corona zo veel mogelijk te laten voortbestaan, is er snel geanticipeerd op de lockdown en afstandsmaatregelen. Er is een Zoomaccount aangeschaft, waarvan de vrijwilligers toegang hebben tot de inloggegevens. Zo konden zij digitaal contact hebben met hun taalmaatjes of online taalontmoetingen begeleiden. De vrijwilligers zijn hierop geïnstrueerd door het Taalhuis.
Als vervolg op de digitale taalontmoetingen zijn er twee keer per week digitale taalcafé‘s georganiseerd en begeleid door de projectcoördinatoren. Alle taalvragers ontvingen een link waarmee zij deel konden nemen. Zo hadden ook de leden van groepen waarvan de docentvrijwilligers níet online lesgaven, ook de mogelijkheid hun Nederlands te onderhouden. Er zijn, toen de overheidsmaatregelen het weer toestonden, meerdere buiten-taalcafé’s georganiseerd. Hier konden deelnemers elkaar veilig ontmoeten en hun Nederlands oefenen. Twee verdiepende traingingen voor vrijwilligers hebben digitaal plaatsgevonden.
De locaties van de spreekuren zijn heringericht met extra tafels, een kuchscherm, aparte inschrijfformulieren en hygiënevoorzieningen. Alle vrijwilligers zijn gebeld tijdens de lockdown, om te vragen hoe het gaat en of hulp nodig was bij het onderhouden van het contact met de taalmaatjes en -groepen.
Taal+ van ROC Mondriaan:
- ROC Mondriaan telt 67 deelnemers uit Pijnacker-Nootdorp aan NT1 en NT2 trajecten bij Taal+.
- Van alle mensen die per januari 2020 zijn geplaatst, zijn er twee direct aangemeld door het Taalhuis in de kern Pijnacker. In de loop van het jaar zijn er zeven meldingen bijgekomen.
- Uit het realisatieoverzicht van het aantal groepscontacturen blijkt, dat we het maximale aantal uren besteed hebben.
In beginsel zijn alle lessen in 2020 op afstand (digitaal) verzorgd.