Algemene omschrijving

Het programma Collectieve voorzieningen bestaat uit de volgende zeven onderdelen:

  1. Samenkracht en burgerparticipatie;
  2. Sportbeleid en activering;
  3. Sportaccommodaties;
  4. Cultuur;
  5. Volksgezondheid;
  6. Wijkteams (kernteams);
  7. Begraafplaatsen.

Met de uitwerking van deze onderdelen willen we met algemene en vrij toegankelijke voorzieningen bijdragen aan de ontwikkeling, participatie en zelfredzaamheid van onze inwoners. Dit programma heeft een duidelijke relatie met pro­gramma 7 waarin individuele (zorg-)voorzieningen worden behandeld.
In het programma collectieve voorzieningen gaat het om activiteiten en diensten, waarmee we zoveel mogelijk willen voorkomen, dat onze inwoners een beroep moeten doen op individuele voorzieningen.
Of die daarop juist een aanvulling zijn. Collectieve voorzieningen zijn van belang voor preventie, het vroeg signaleren van problemen en het benutten van de eigen mogelijkheden van inwoners.

Wat wilden we bereiken ?

Doelstelling

Participatie, zelfredzaamheid, gezondheid en ontwikkeling van inwoners

Wat wilden we bereiken

Inwoners zijn gezond en ontwikkelen zich naar vermogen

De jeugd groeit gezond, veilig en kansrijk op

Inwoners zijn zo zelfredzaam mogelijk en participeren in de samenleving

Wat hebben we daarvoor gedaan

1. Faciliteren samenkracht en burgerparticipatie

2. Bepalen uitvoering taken Wet Publieke gezondheid

3. Bepalen toegang sociaal domein (kernteams)

4. Faciliteren en regisseren preventieve voorzieningen jeugd

5. Faciliteren van sportvoorzieningen

6. Faciliteren van cultuurvoorzieningen

7. Faciliteren en regisseren preventieve voorzieningen Wmo

8. Faciliteren ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers

Met dit programma willen we enerzijds bereiken dat inwoners zelfstandig kunnen meedoen in de samenleving, zich daarin kunnen ontwikkelen en zich inzetten voor de medemens en de maatschappij. Anderzijds dat jeugd kansen krijgt en moge­lijkheden om gezond en veilig op te groeien. Daardoor kunnen ze hun talenten ontwikkelen en hun plek in de samenleving vinden. Dat werkt ook andersom: als jeugdigen zich beter ontwik­kelen, zijn er meestal minder gezondheids- en veiligheids­problemen.
Door goede preventieve, algemene voorzieningen voor de jeugd kunnen meer jeugdigen/gezinnen zichzelf redden, met of zonder hulp van andere ouders of vrijwilligers.

We geven invulling aan het Hoofdlijnenakkoord 2018-2022, waarin staat dat al onze inwoners meedoen in de samenleving en niemand aan de kant staat. Dit omvat verschillende activiteiten.
We bieden passende oplossingen voor jongeren, oude­ren en inwoners in een kwetsbare positie. Ook geven we met onze partners invulling aan de transformatie op­dracht.
Om te kunnen beoordelen wat de inzet van preventieve activiteiten en inzet van maatwerkvoorzieningen oplevert, is een Monitor Sociaal Domein (MSD) ontwikkeld. Deze monitor wordt gevuld met dataverzamelingen van de gemeente en externe dataverzamelingen als “Waar staat je Gemeente” en CBS cijfers. De (maatschappelijke) resultaten die worden gemonitord zijn afkomstig uit verschillende beleidsdocumenten en de programmabegroting.
De monitor wordt tegelijk met de planning & control cyclus geactualiseerd en gepresenteerd.

De waarde die onze inwoners aan de voorzieningen geven is het belangrijkste. Regels en protocollen zijn vooral een hulpmid­del. Ons uitgangspunt is de menselijke maat: collectieve voorzieningen en individuele ondersteuning moeten pas­sen op de leefwereld van onze inwoners. Ook vrijwilligers en mantelzorgers worden door ons gefaciliteerd. Bovendien vinden we het belangrijk dat onze maatschappelijke partners samen een hecht netwerk vormen. Daardoor kunnen ook problemen die ontstaan, sneller worden gesignaleerd. De gemeente creëert voorwaarden voor samenwerking en geeft organisaties subsi­die voor hun bijdragen aan maatschap­pelijke programma’s.

Drie speerpunten hebben de komende jaren extra aandacht:

In de eerste plaats willen we inwoners, verenigingen en sta­keholders stimuleren zelfstandig oplossingen te bedenken, als ze een vraag hebben in het sociaal domein.
Ten tweede willen we meer doen aan preventie en het vroeg signaleren van problemen om erger te voorkomen.
In de derde plaats willen wij arrangementen en ketensamenwerking, die mogelijkheden voor hulp bieden op elkaar aansluiten. Dat kan variëren van licht preventief aanbod en informele hulp tot algemene- en maatwerkvoorzieningen. Het is vooral belangrijk dat er verbinding is tussen de collectieve voorzieningen en het maatwerk uit programma 7.

De voorzieningen voor sporten en culturele activiteiten in onze gemeente en onze regio, hebben een hoog niveau. Het jeugdsport- en cultuurfonds helpt alle jongeren om die voorzieningen te gebruiken.
We faciliteren sport ook door het werk van Team4Talent. Dat team stimuleert sportdeelname onder de jeugd op wijk- en buurtniveau, geeft het bewegingsonderwijs een impuls, maakt het aanbod breder en helpt verenigingen. Met de inzet van beweegcoaches stimuleren wij een gezonde leefstijl onder senioren, mensen met een beperking en chronisch zieken.
Cultuur willen wij faciliteren, door ervoor te zorgen, dat er in de kernen een aanbod van cultuur is, dat met elkaar samenhangt en zichtbaar is. Ook willen we cultuureducatie en -partici­patie stimuleren en een toegankelijke en bereikbare culturele infrastructuur realiseren.

Voor meedoen aan de samenleving is gezondheid essentieel. De gemeente heeft een gezondheidsaanpak op basis van zeven belangrijke onderwerpen.

Inwoners zijn gezond en ontwikkelen zich naar vermogen

Uit de lokale gezondheidsmonitor blijkt dat Pijnacker-Nootdorp gemiddeld genomen een ‘gezonde’ gemeente is. Wel is er een aantal kwetsbare doelgroepen, waarvoor we preventieve maatregelen inzetten. Met deze maatregelen en met tal van collectieve voorzieningen zoals publieke gezondheidszorg, sport, cultuur en welzijn, faciliteren we de lokale samenleving, die hierdoor in staat is zich op eigen kracht, gezond en naar vermogen te ontwikkelen.

Een impressie van preventieve maatregelen op het gebied van volksgezondheid in het afgelopen jaar:

  • Samen met de lokale en regionale partners GGD Haaglanden, Brijder verslavingszorg, jeugd- en jongerenwerk, JGZ ZHW, politie en handhavers van de gemeente, hebben we preventieve acties uitgezet in verband met het gebruik van genotmiddelen. Brijder verslavingszorg bijvoorbeeld, heeft samen met politie en Jeugd- en Jongerenwerk, acties ondernomen tegen gebruik van lachgas op straat. Medewerkers van Brijder en jongerenwerkers zijn met wijkagenten op pad gegaan en hebben jongeren aangesproken op gebruik.
  • We hebben scholen gestimuleerd het gezonde schoolprogramma te gebruiken. In totaal nemen negen scholen deel (t.o.v. van acht scholen in 2019).
  • Er zijn vier nieuwe AED’s geplaatst op nieuwe locaties in de gemeente. Ook hebben we in de lokale media ruimschoots aandacht besteed aan dit onderwerp.
  • In februari hebben we met onze partners SWOP en ouderenbonden, GGD, Veilig Thuis Haaglanden en een notaris, een bijeenkomst georganiseerd voor ouderen over preventie financieel misbruik. Door het bundelen en delen van kennis en informatie, willen we financieel misbruik en uitbuiting van deze doelgroepen voorkomen.

De jeugd groeit gezond, veilig en kansrijk op

We zijn een jonge gemeente. In 2020 was 27,2% van onze bevolking tussen de 0-19 jaar, ten opzichte van 21,7% in Nederland. In vergelijking met andere gemeenten in Zuid-Holland, doen onze jongeren het over het algemeen goed. Zo hebben we minder achterstandsleerlingen, minder werkloze jongeren en hebben onze jongeren minder kans op armoede (bron: www.waarstaatjegemeente.nl).

Ook in 2020 hebben we ingezet op preventie in de jeugdgezondheidszorg en het onderwijs en op samenwerking tussen de partijen. Dit hebben we gedaan op basis van de uitgangspunten uit het kader preventie jeugd: de jeugd groeit gezond, veilig en kansrijk op. De kernteams en het jeugd- en jongerenwerk hebben hier een grote rol in door preventie en vroegsignalering in de wijken en op de scholen.
In 2020 zijn we gestart met de voorbereiding op een evaluatie van het kader preventie jeugd, als onderdeel van het proces om te komen tot een visie op preventie en het voorliggend veld.

Jeugdgezondheidszorg

De gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp, werken op het gebied van jeugdgezondheidszorg samen met Jeugdgezondheidszorg Zuid-Holland West (JGZ-ZHW). Deze samenwerking is vastgelegd in een convenant dat op 31 december 2021 afloopt. Daarom is in 2020 een evaluatie uitgevoerd. Uit de evaluatie is naar voren gekomen dat er brede tevredenheid is over de samenwerking. Uit de evaluatie is ook een aantal aanbevelingen voortgekomen, waaronder het verlengen van de looptijd van het convenant van vier naar zes jaar. Tijdens het portefeuillehouders overleg van 1 oktober 2020 is ingestemd met de aanbevelingen uit de evaluatie. In het nieuwe convenant worden de aanbevelingen verder uitgewerkt.

Inwoners zijn zo zelfredzaam mogelijk en participeren in de samenleving

Het overgrote deel van de inwoners is zelfredzaam en participeert zelfstandig in de samenleving. Zij lossen hun eigen problemen op of doen een beroep op hun sociale omgeving. Waar ondersteuning nodig is, kunnen inwoners gebruik maken van door ons gesubsidieerde algemene voorzieningen, zoals het jeugd- en jongerenwerk, SWOP, Bibliotheek Oostland en de laagdrempelige ondersteuning door de kernteams.

Faciliteren en regisseren preventieve en algemene voorzieningen

De netwerkpartijen (Bibliotheek Oostland, SWOP en Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland), hebben uitvoering gegeven aan een integrale resultaatgerichte opdracht. De opdracht richtte zich op de doelgroepen uit de Wmo, Participatiewet, Jeugdwet en vergunninghouders. De speerpunten waren: bevorderen inzet van eigen kracht, meer preventie en ontwikkelen en gebruiken van ketensamenwerking.

Het programma werd beïnvloed door de Covid-pandemie. De nadruk lag op het zoveel mogelijk in stand houden van de bestaande dienstverlening en activiteiten van de netwerkorganisaties, zodat de doelgroepen hier gebruik van konden blijven maken. Dit is grotendeels gelukt, behalve in de lockdown periode vanaf maart. In het najaar zijn ook wat diensten uitgevallen. Daar waar fysiek aanbod niet mogelijk was, is met alternatief aanbod gewerkt.

De nadruk heeft ook gelegen bij het inspringen op vragen die ontstonden door de pandemie. De drie organisaties die samenwerken in de SBJ Samen Sterk, hebben aan het begin van het jaar de burgerinitiatieven ondersteund en gezorgd voor afstemming.
Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt bracht veel vraag en aanbod bij elkaar en er ontstonden nieuwe initiatieven van inwoners die elkaar hielpen. Later in het jaar namen de burgerinitiatieven wat af en hebben de netwerkpartijen activiteiten ondersteund en soms overgenomen.

SBJ Samen Sterk heeft het opzetten van netwerken rond de thema's gezonde levensstijl, mantelzorgondersteuning en schuldhulpverlening gefaciliteerd. Deze drie netwerken hebben gezamenlijk actieprogramma's opgezet, met daarin op elkaar afgestemde activiteiten. De samenwerking rond de brugfunctionarissen is doorgegaan. De brugfunctionarissen zijn medewerkers van de SWOP en Jeugd- en Jongerenwerk, die nauw samen werken met de gemeentelijke toegangsteams. Zij helpen inwoners om vragen op te lossen door gebruik te maken van een algemene voorziening. Ook het netwerk preventie en nazorg schuldhulpverlening, heeft haar activiteiten gerealiseerd. De week van het geld is in het voorjaar digitaal uitgevoerd. In het najaar was dit fysiek mogelijk.

Volksgezondheid

Onze gemeente is gemiddeld genomen een gezonde gemeente. Er is wel een aantal kwetsbare doelgroepen voor wie preventieve maatregelen nodig zijn. In ons gezondheidsbeleid 2016-2019 hebben we zeven onderwerpen opgenomen die we het meest belangrijk vinden:

  1. Alcoholpreventie jongeren tot 18 jaar en preventie drugs
  2. Voorkomen en bestrijden overgewicht
  3. Tegengaan eenzaamheid en depressies bij inwoners
  4. Bevorderen gezondheid bij inwoners met schuldenproblematiek
  5. Bevorderen seksuele gezondheid
  6. Bevorderen gezondheid van mantelzorgers
  7. Preventie circulatiestilstand (hartstilstand)

Dit beleid is ook in 2020 uitgevoerd. In november is de nieuwe nota Lokaal gezondheidsbeleid 2020 -2024 door de raad vastgesteld. In deze nota zijn de volgende speerpunten benoemd: bevorderen gezonde leefstijl bij jongeren en volwassenen, preventie genotmiddelen en overmatig gamen/gebruik social media, bevorderen van welbevinden (inclusief aanpak eenzaamheid) en inzet op een gezonde leefomgeving.
Er is een uitvoeringsprogramma opgesteld waarin concrete activiteiten zijn opgenomen. Daarnaast hebben we gewerkt aan een Lokaal Preventieakkoord, dat naar verwachting in 2021 tot stand komt.

Door middel van de Lokaal Educatieve Agenda en de Nota Sport en Bewegen PN 2017-2020, voeren we overleg met onze partners, bevorderen we een gezonde leefstijl en stimuleren we het gebruiken van gezonde voeding. We rapporteren hierover in de Gezondheidsmonitor.

Wat betreft Veilig Thuis merken wij op dat het aantal meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling al jaren groeit. In 2020 heeft Veilig Thuis Haaglanden aanvullende rijksmiddelen ontvangen om door middel van extra personeel de wachtlijsten aan te pakken. De invloed van de lockdowns op huiselijk geweld en kindermishandeling in onze gemeente, was in 2020 nog niet zichtbaar.

Wet verplichte GGZ en mensen met verward gedrag

Vanaf 1 januari 2020 voeren we de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) uit. De Wvggz regelt verplichte behandeling in de Geestelijke gezondheidzorg (Ggz), wanneer dat voor iemand of diens omgeving noodzakelijk is en niet anders kan.

Verder is gewerkt volgens het uitvoeringsplan 'sluitende aanpak personen met verward gedrag'. Dit kunnen ook mensen zijn buiten de GGZ. Er is in 2020 elf keer een crisismaatregel krachtens de Wvggz (Ggz gerelateerd) afgegeven en drie keer een inbewaringstelling krachtens de Wet Zorg en Dwang (gerelateerd aan geriatrie en verstandelijke beperking).

Collectief aanvullend vervoer

Meer dan 2.000 inwoners maken normaal gesproken maandelijks gebruik van de Regiotaxi Haaglanden. Omdat de meeste reizigers een Wmo indicatie hebben, krijgen zij korting en betaalt de gemeente een deel van de kosten. Door beperkingen als gevolg van de corona maatregelen, is het gebruik van de Regiotaxi gemiddeld met 40% gedaald. De Regiotaxi bleef, met inachtneming van de maatregelen, wel rijden.
In 2020 is de Regiotaxi Haaglanden opnieuw aanbesteed. Hierbij is rekening gehouden met de impact van corona op het vervoer de komende jaren. We gaan er van uit dat in het 2e kwartaal 2021 (na afloop huidige contract) de nieuwe vervoerder(s) kunnen starten.

In 2020 is in beginsel met de ANWB en SWOP afgesproken, dat ANWB Automaatje in het vierde kwartaal in onze gemeente van start zou gaan. Uiteindelijk heeft SWOP hiervan afgezien, omdat het momenteel teveel beslag legt op de capaciteit en inzet van de SWOP medewerkers. SWOP heeft wel aangegeven twee auto’s uit te rusten voor medisch vervoer (van en naar ziekenhuis) t.b.v. de doelgroepen ouderen en kwetsbare inwoners.

Kernteams

In juli 2019 zijn 21 medewerkers aangesteld in dienst van de gemeente. Deze medewerkers werkten al in de kernteams, maar waren voor die tijd in dienst bij andere organisaties als Kwadraad, MEE, Jeugdformaat, GGZ-Delfland e.a. Met het aannemen van deze medewerkers versterken we de binding met de gemeente en borgen we nog beter de integraliteit en professionaliteit van het werken. Er is afgelopen jaar ook op andere manieren veel aandacht besteed aan professionalisering. In de vorm van educatie, is aandacht besteed aan o.a. 'omgaan met strijdende ouders (vechtscheidingproblematiek)', AVG, herkennen van huiselijk geweld en effectief klantmanagement.

Om de samenwerking met ketenpartners te versterken, wordt overleg gevoerd met huisartsen, zorgaanbieders, het jeugd- en jongerenwerk en SWOP. In 2019 is een pilot gestart om praktijkondersteuners jeugd bij de huisartsen te plaatsen. Zij zijn in dienst van de gemeente, maar staan ten dienste van de huisartsen. Dit past bij de visie op de-medicaliseren; eerst nader verkennen wat er aan de hand is alvorens door te verwijzen naar meer specialistische hulp. Het inzetten van voorschools schoolmaatschappelijk werk maakt eveneens onderdeel uit van deze pilot. Door vroegtijdig te signaleren en te zoeken naar oplossingsrichtingen, is het credo ‘voorkomen is beter dan genezen’. De geboekte resultaten tot nu toe zijn positief. In 2020 is deze lijn verder gevolgd.

Administratief ligt er een opgave om het ondersteunend ICT systeem te vervangen, door een pakket dat resultaatgericht werken beter mogelijk maakt. De invoering van dit pakket maakt onderdeel uit van de afspraken in de H10. Deze nieuwe resultaatgerichte inkoopstrategie betekent extra taken op het gebied van casusregie en sturing op resultaat. De inkoop heeft weliswaar vertraging opgelopen, maar de voorbereidingen zijn in volle gang.

Subsidieregelingen

Voor het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven is er de Subsidieregeling voor activiteiten en evenementen van vrijwilligersorganisaties. Bedoeld voor de doelgroepen jeugd tot en met 23 jaar, mensen met een beperking en kwetsbare inwoners.
Voor het stimuleren en faciliteren van initiatieven van inwoners en inwonersorganisaties hebben wij de Buurtknip. De Buurtknip is een laagdrempelige subsidieregeling voor activiteiten op straat- of buurtniveau. In het najaar is de Cultuurknip vastgesteld. Een subsidieregeling voor kleine culturele initiatieven die de cultuurparticipatie bevorderen.
Met het Subsidiebeleidskader Maatschappelijke Voorzieningen ondersteunen wij onze partners in het maatschappelijk netwerk (zoals de SWOP, Bibliotheek Oostland en het Jeugd- en jongerenwerk), die zich richten op het bieden van ondersteuning in het professioneel en vrijwillig vangnet.
Voor de resultaten van de verschillende subsidieregelingen verwijzen wij naar het overzicht 'Wat hebben wij daarvoor gedaan?'

Ondersteuning vrijwilligers en mantelzorgers

De coronamaatregelen zijn ook van invloed geweest op de ondersteuning aan mantelzorgers.
Fysieke bijeenkomsten konden geen doorgang meer vinden, terwijl deze in de maanden voor de coronacrisis goed bezocht werden. Waar mogelijk en van toepassing zijn de bijeenkomsten digitaal voortgezet, maar van dit digitale aanbod werd geen gebruik gemaakt.
Individuele contacten met mantelzorgers zijn op verschillende manieren voortgezet, zoals gesprekken op kantoor, huisbezoeken, gesprekken tijdens wandelingen, maar ook telefonische of digitale gesprekken.
In het kader van lotgenotencontact is in de zomer een wandelgroep opgestart, waarbij mantelzorgers in hun eigen woonkern onder begeleiding van een mantelzorgconsulent konden wandelen.
Veel mantelzorgers ervaarden niet alleen zorgen rondom de risico's van het coronavirus voor de gezondheid van degene voor wie zij zorgen, maar ook voor hun eigen gezondheid.
Hulp (fysiek) inroepen van anderen werd door het coronavirus en de maatregelen nog lastiger. Ook het niet deel kunnen of willen nemen aan (vormen van) dagbesteding, hebben invloed gehad op de mantelzorgers. In alle (gemeentelijke) communicatie rondom de coronacrisis, is verwezen naar de mogelijkheid tot ondersteuning voor mantelzorgers bij SWOP. Bij Bureau Mantelzorgondersteuning stonden op 31 december 2020, 446 mantelzorgers geregistreerd, dit zijn er zeventien meer dan in 2019. Hierbij gaat het om 83 nieuwe inschrijvingen en 66 uitschrijvingen.

In november heeft voor de vierde keer 'De Week van de Mantelzorg' plaatsgevonden. Uitgevoerd door SBJ Samen Sterk, waar SWOP met Bureau Mantelzorgondersteuning onderdeel van uitmaakt. Vanwege de coronamaatregelen kon een aantal geplande activiteiten geen doorgang vinden.
Het aantal bereikte mantelzorgers, met de activiteiten die in alternatieve vorm wel doorgang konden vinden, (high tea en healthy happy hour), lag lager dan voorgaande jaren en kwam neer op 72 unieke deelnemers. Dit aantal was minder dan de 102 mantelzorgers die zich hadden ingeschreven voor de activiteiten. Veel mantelzorgers durfden geen risico te nemen wat betreft deelname aan de activiteiten. Naar aanleiding van publiciteit rondom de Week van de Mantelzorg hebben 39 nieuwe mantelzorgers zich geregistreerd als mantelzorger.

Het Vrijwilligers Informatie Punt Bureau heeft door de coronamaatregelen een andere vorm van ondersteuning ingezet, waarbij vaak gebruik is gemaakt om op digitale wijze de deskundigheid te bevorderen. In het begin van het jaar en net na de zomer konden verschillende trainingen nog fysiek doorgaan. Zowel voor de fysieke als voor de digitale trainingen was veel animo.
Naast de Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA), de training sociale hygiëne en verschillende AED trainingen, is ook aandacht geweest voor trainingen in gesprekstechnieken. Deze trainingen sloten niet alleen goed aan bij de tijd waarin ze aangeboden werden, met veel digitaal- en telefonisch overleg, maar zorgden ook voor het in contact komen met een andere groep vrijwilligers.
In 2020 is het aantal aanmeldingen van vrijwilligers gestegen: van 104 in 2019, naar 112 dit jaar. Er zijn 89 geslaagde matches geweest, naast 23 vrijwilligers die zich hebben aangemeld voor het bieden van zogenaamde coronahulp. De vrijwilligers die zich aangemeld hebben voor coronahulp, hebben in totaal 28 klussen verricht. Deze klussen liepen uiteen van belmaatje, tot boodschappen halen, flyeren of boeken en paasstukjes rondbrengen voor respectievelijk Bibliotheek Oostland en Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt.

Wat betreft de maatschappelijke stage zijn er in 2020 veel stageplekken gegenereerd. Deze zijn door de coronamaatregelen echter amper ingevuld. Vanuit het Vrijwilligers Informatie Punt heeft er een inventarisatie plaatsgevonden op welke plekken er wel mogelijkheden waren voor een maatschappelijke stage. Niet duidelijk is wat de scholen ermee hebben gedaan. Wel is bekend dat scholen met de leerlingen activiteiten hebben gedaan, gericht op maatschappelijke betrokkenheid, zoals kaarten schrijven en geld inzamelen voor het goede doel.

Cultuur

In 2020 zijn verschillende hoofdlijnen vanuit de Cultuurnota 'Verbinden door cultuur' uitgevoerd. Zo is in maart de cultuurcoach gestart en zijn er twee artikelen over cultuur in het Natuurlijk Pijnacker-Nootdorp magazine verschenen, in het kader van citymarketing en promotie.
Daarnaast is er ingestemd met het voortzetten van Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en is in samenwerking met Stichting Kunstweek en onze inwoners een kunstwerk gekozen voor in het Emmapark. Rondom 75 jaar vrijheid heeft De Verbeelding een beeldenexpositie in het Emmapark georganiseerd en heeft de voorstelling 'De Weg' in CulturA & Zo plaats kunnen vinden.
Tot slot is deelgenomen aan de Open Monumentendag met zes rijks- en gemeentelijke momenten.

Met betrekking tot ons cultureel erfgoed, hebben in 2020 vijf eigenaren van gemeentelijke monumenten gebruik gemaakt van subsidie. Hiermee is een bijdrage geleverd aan het in stand houden van het cultureel erfgoed. Tevens is er het voornemen om drie panden aan de Oostlaan in Pijnacker aan te wijzen als gemeentelijk monument. De daadwerkelijke aanwijzing voor de drie panden als gemeentelijk monument zal in 2021 plaatsvinden. Ook is in 2020 de subsidieregeling voor culturele activiteiten, de Cultuurknip, opengesteld en zijn verschillende structurele en eenmalige culturele activiteiten en evenementen (voor zover mogelijk vanwege de coronacrisis) met subsidie ondersteund.

Het onderzoek naar een cultuurhuis in de kern Pijnacker is in 2020 voortgezet. Naar aanleiding van een accommodatie-onderzoek, waarbij zowel behoeften van het culturele veld, als locaties gemeentebreed bekeken zijn, is een afwegingskader opgesteld. Op basis van dit afwegingskader is een voorkeurslocatie naar voren gekomen. Deze voorkeurslocatie, voor een sociaal- en cultureel centrum met podiumfunctie, is nader onderzocht middels een haalbaarheidsstudie. De uitkomsten hiervan worden begin 2021 gepresenteerd.

CulturA & Zo heeft ondanks verschillende sluitingen door de coronamaatregelen in juli haar theaterprogrammering gepresenteerd. Veel voorstellingen die wel door konden gaan, waren uitverkocht op basis van het maximum aantal toegestane bezoekers.

De COVID-19 crisis heeft veel impact gehad op de uitvoering van culturele activiteiten en op de (financiële) situatie van de vele culturele organisaties die onze gemeente rijk is. Daar waar mogelijk zijn activiteiten voortgezet of opgezet, zoals het boeken bezorgen tijdens sluitingen door Bibliotheek Oostland.
Om het culturele veld te ondersteunen is een compensatieregeling opgezet waarvan veertien culturele organisaties gebruik hebben gemaakt.

Sportbeleid en activering

Pijnacker-Nootdorp is een gemeente waarin veel bewogen wordt. Volgens het sportdeelnameonderzoek uit 2018 blijkt dat 82,5% van onze inwoners minimaal 12 keer per jaar sport. In 2016 voldeed 70% (Leefstijlmonitor, 2016) van de Nederlandse bevolking van 6 jaar en ouder aan deze norm.
Het percentage wekelijkse sporters (minimaal 40 keer per jaar) in onze gemeente bedraagt 68,4%. Landelijk is dit 57,3% (Leefstijlmonitor, 2017).

In 2020 zijn we verder gegaan met de uitvoering van de Nota Sport en Bewegen PN 2017-2020 en is gestart met de uitvoering van het Lokaal Sportakkoord PN 2020-2021. Er zijn werkgroepjes gemaakt die aan de slag zijn gegaan met het uitwerken van de ambities. Als gevolg van de coronacrisis is vertraging opgelopen en zijn activiteiten doorgeschoven naar 2021 (en 2022).
Het project Sociaal Vitaal, een project voor niet actieve senioren in de leeftijd van 60 - 85 jaar, staat echter in de startblokken. Zodra de omstandigheden het toelaten kan dit project uitgevoerd worden. Aan Sociaal Vitaal, werken SWOP, de beweegcoach senioren, SBJ, GGD en gemeente nauw samen. Zorgverzekeraar DSW ondersteunt het project met een financiële bijdrage.

De inzet van de sportfunctionarissen van Team4Talent is in 2020 onverminderd doorgegaan. Team4Talent richt zich op het organiseren en faciliteren van sport- en beweegactiviteiten voor de jeugd op school, bij de kinderopvang, in de wijk en bij de sportvereniging. Ondanks de beperkingen als gevolg van corona, zijn alle afspraken met de partners nagekomen en konden de activiteiten (soms in aangepaste vorm of op een later tijdstip) doorgaan. Een deel van het aanbod is online gedaan in de vorm van filmpjes.
Gelukkig bleef buiten sporten toegestaan, waardoor het mogelijk was om meer activiteiten aan te bieden in de openbare ruimte (multicourts en wijkparken) in de drie kernen. Ook de inzet van de beweegcoaches voor de doelgroepen senioren en mensen met een beperking of een chronische aandoening is in 2020 gecontinueerd. De beweegcoaches hebben hun aanpak aangepast aan de omstandigheden. Er is meer ingezet op het gebruik van sociale media, er zijn beweegvideo's gemaakt en er zijn beweegboxen samengesteld met sportmaterialen, die mensen een week thuis mochten gebruiken.
Via een sportmenukaart is de doelgroep uitgenodigd om (op verschillende manieren) in contact te komen met de beweegcoaches.

Sportvoorzieningen

In 2020 zijn, volgens het beheerplan sportvelden 2020 - 2023, de toplagen van drie kunstgrasvelden voor voetbalverenigingen versneld vervangen: twee op sportpark Centrum en één op sportpark 's Gravenhout. Op sportpark De Groene Wijdte is een extra grasvoetbalveld in gebruik genomen. Daarnaast is een grasvoetbalveld vervangen door kunstgras en is een extra (4e) hockeyveld aangelegd. In 2021 wordt de centrale parkeervoorziening uitgebreid en wordt op sportcomplex 's Gravenhout een grasvoetbalveld vervangen door een kunstgrasveld. Daarnaast worden de toplagen van drie kunstgrasvelden voor voetbalverenigingen op De Groene Wijdte (versneld) vervangen.